Gebruikerslogin

         

 

Agenda

Traktaatcie

 

Bodem:

- 260 gram bastogne koekjes

- 50 gram gesmolten ongezouten roomboter

 

Vulling:

- 600 gram roomkaas (ik heb Philadelphia gebruikt)

- 180 gram basterdsuiker

- 3 eieren

- Een zakje vanillesuiker

- 200 gram creme fraîche

- 100 gram mascarpone

- Een snufje zout

 

Eventueel bij de vulling:

- 2,5 tl citroensap of de rasp van een halve tot een hele citroenschil

 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met een vel bakpapier.

2. Verkruimel de koekjes en voeg daarna de boter toe. Roer het geheel goed tot een licht plakkerig mengsel.

3. Stort de bodemmix in de springvorm en druk de bodem goed aan. Bak de cheesecakebodem 10 minuten in de oven.

4. Klop de creme fraîche met de mascarpone.

5. Klop, in een aparte kom, de roomkaas met de bastardsuiker en vanille suiker tot een romig geheel.

6. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan de roomkaas met suiker. Wacht met het toevoegen van het volgende ei tot de vorige is opgenomen.

7. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan het roomkaasmengel en als laatst de creme fraîche. Klop het mengsel tot een romig beslag. Proef van het mengsel en voeg eventueel extra bastardsuiker of roomkaas toe om het zoeter of minder zoet te maken.

8. Stort de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

9. Pak de springvorm in met aluminiumfolie en zorg voor opstaande (dikke) randen aan de zijkant van de springvorm.

10. Zet de springvorm in een ovenschaal of ovenbestendige pan die groter is dan de springvorm en schenk een laagje van ongeveer 1 tot 1.5 centimeter kokend water in de ovenschaal/pan.

11. Plaats vervolgens het geheel voor 65 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin kleurt. Zet de oven uit en laat de cheesecake (met de overdeur gesloten) 60 minuten rusten.

12. Laat de cheesecake vervolgens afkoelen en bewaar het in de koelkast (het lieft voor minstens 8 uur).

 

 

Veel bakplezier!

 

 

Groetjes,

 

Loebna Akkouh

Ingrediënten:

- 200 g boter, op kamertemperatuur

- 225 g suiker

- 3 eieren

- 200 g bloem

- 10 g bakpoeder

- 3 el melk

- 2 à 3 handappels

- 1 tl gemalen kaneel

- poedersuiker

 

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C boven-en onderwarmte en vet een brownievorm van 18 x 28 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.

2. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter met 200 g suiker en een beetje zout zacht en romig. Klop één voor één de eieren erdoor.

3. Zeef de bloem met de bakpoeder boven de kom en mix op lage stand tot een glad beslag. Meng tot slot de melk erdoor. Doe het beslag in de beklede bakvorm en strijk glad.

4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in blokjes en schep ze om met 25 g suiker en de kaneel. Strooi de appelblokjes over het beslag.

5. Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen. Stuif er flink wat poedersuiker over en snijd de cake in 8-10 mooie blokjes.

 

Variatietip: vervang de helft van de appel door stukjes ananas en bestrooi de cake met een mengsel van poedersuiker en geraspte kokos.

 

Bron: "Appeltaart" Janneke Philippi

Ingrediënten:

- 3 eieren

- 175 g fijne kristalsuiker

- 175 g zelfrijzend bakmeel

- 175 g boter of margarine

- 120 g verse frambozen

- 120 g wittechocoladedruppels (of gewoon chocola)

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 175 °C/gasstand 2-3. Klop de eieren, suiker, bakmeel en boter in een grote kom in 3 tot 4 minuten met een elektrische mixer tot een bleek en luchtig mengsel. Spatel de frambozen en de chocoladedruppels door het beslag. Giet het beslag in een cakevorm. Bak de cake (15 minuten voor cakejes, dus waarschijnlijk langer) tot deze mooi gerezen en goudbruin is. Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan.

 

Variatietip:

Maak het basisrecept maar vervang de frambozen door 120 gram bramen, gedroogde kersen, gezoete gedroogde bosbessen, gemengd diepvrieszomerfruit of geprakte banaan.

 

Bron: "500 chocoladegerechten" Lauren Floodgate

Voor 24 stuks

 

Ingrediënten:

- 3 eieren

- 175 g zeer fijne kristalsuiker

- 140 g zelfrijzend bakmeel

- 30 g cacaopoeder

- 175 g gesmolten boter

- 90 g purechocoladedruppels (of gewoon chocola)

- 1 eetl. melk

- 120 g wittechocoladedruppels (of gewoon chocola)

- 2 ½ eetl. koude sterke koffie

- 120 g poedersuiker, gezeefd

- 3 eetl. chocoladehagel

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 175 °C/gasstand 2-3. Zet papieren vormpjes in de holletjes van twee muffinbakplaten met 12 vormpjes.

 

Klop de eerste 7 ingrediënten in een grote kom in 3 tot 4 minuten met een elektrische mixer tot een bleek en luchtig mengsel. Verdeel het over de vormpjes. Bak ze 15 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Neem de bakplaat uit de oven en laat de cakejes 5 minuten staan voor u ze op een taartrooster zet om af te koelen.

 

Smelt de wittechocoladedruppels met de koffie in een kom op een pan met heet water op laag vuur en roer hem glad. Neem hem van het vuur en roer de poedersuiker erdoor. Smeer het glazuur over de cakejes en bestrooi ze met chocoladehagelslag.

 

Bewaar ze maximaal 4 dagen in een goed gesloten trommel

 

Variatietip:

Voor rozijnen-macadamiacakejes

Maak het basisrecept maar vervang de purechocoladedruppels door 60 gram rozijnen en 60 gram macadamianoten.

 

Bron: "500 chocoladegerechten" Lauren Floodgate

Ingrediënten:

- 3 eieren

- 175 g fijne kristalsuiker

- 175 g zelfrijzend bakmeel

- 175 g boter of margarine

- 1 theel. vanille-essence

- 2 bananen

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasstand 3. Vet de cakevorm in.

 

Klop alle ingrediënten in een grote kom in 3 tot 4 minuten met een elektrische mixer tot een bleek en luchtig mengsel. Spatel de frambozen en de chocoladedruppels door het beslag. Bak de cake (15 minuten voor cakejes, dus waarschijnlijk langer) tot deze mooi gerezen en goudbruin is. Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan.

 

Variatietip:

Laat de banaan weg en je hebt een heerlijke vanille cake. Ook kun je met hetzelfde beslag heerlijke cupcakes maken.

 

Bron: "500 chocoladegerechten" Lauren Floodgate