iGEM project: influenza testkit

Geplaatst in Algemeen op 09-09-2020

Beschrijving

Namens het iGEM team van de Universiteit Leiden delen wij onderstaand bericht


Door de toenemende globalisering komen ingrijpende infectieziekten steeds vaker voor. Het is van groot belang om bij een virus uitbraak zo snel mogelijk besmette personen te identificeren en dus de verspreiding zo goed mogelijk op de voet te volgen. Dit wordt gedaan door veel te testen. En zoals het te zien was bij de uitbraak van het COVID-19 virus, was de wereld niet goed voorbereid op een pandemie en ontstond er tekort aan testen. Ons team van 14 studenten ontwikkelt daarom Rapidemic: een testkit die direct inzetbaar is bij een dreigende pandemie en waarmee we snel en grootschalig mensen kunnen testen, overal ter wereld. Dit doen we voor iGEM, een internationale synthetische biologie wedstrijd waarin problemen worden aangepakt met betrekking tot gezondheid, milieu, industrie en nog veel meer. 


Epidemieën: een groeiend probleem

Wereldwijd zien we steeds vaker uitbraken van ziekmakende virussen. Door klimaatverandering, globalisering, ontbossing en verstedelijking leven mens en dier vaak dicht op elkaar, met als gevolg dat onschuldige virussen sneller muteren naar voor mensen zeer gevaarlijke ziekteverwekkers.

Meerdere wetenschappelijke artikelen duiden aan dat influenza, oftewel de griep, de grootste potentie heeft om uit te groeien tot een pandemie. Om de wereld beter te laten voorbereiden op de volgende pandemie, leggen wij daarom de focus op influenza, wat ook een luchtweginfectie is, net als corona.


Rapidemic: snel, veelzijdig en overal inzetbaar

Onze kit identificeert pathogenen op basis van DNA/RNA. De techniek die wij hebben ontwikkeld, is zeer modulair. Dit betekent dat onze kit bestaat uit een universeel en pathogeen specifiek deel. Het universele deel kan al ver vóór een uitbraak worden opgeslagen in grote hoeveelheden, terwijl het pathogeen specifieke deel snel na uitbraak kan worden gemaakt en worden toegevoegd zodra het genoom van het pathogeen bekend is.

Rapidemic is overal en direct inzetbaar, modulair, lang houdbaar en kan gebruikt worden zonder laboratorium. Zo wordt de verspreiding in landen met beperkte medische voorzieningen en afgelegen gebieden zonder laboratorium ook bestreden.Deze belangrijke eigenschappen worden behaald door twee technieken te combineren. De testkit bestaat uit 3 stappen: extractie, amplificatie en detectie. Als het RNA van de virus aanwezig is in het monster van de geteste persoon, zal het RNA geëxtraheerd worden. Dit wordt opgevolgd door isotherme amplificatie van het RNA. En tenslotte, de detectie, wat een kleursignaal is. Dit kleursignaal wordt afgegeven wanneer het RNA een hoeveelheid bereikt die gedetecteerd kan worden.

Wij werken hard om een prototype te realiseren, idealiter zouden we het op een grotere schaal willen produceren en hiermee toekomstige pandemieën bestrijden. Ons proof of concept was een succes en hebben daarom goede hoop dat het prototype ook gaat lukken.


Help ons een supersnelle testmethode te ontwikkelen die toekomstige pandemieën in de kiem kan smoren. Met uw steun kunnen wij de materialen aanschaffen die wij nodig hebben om een prototype van onze Rapidemic testkit te maken. Wees daarom sneller dan een virus en doneer via onze crowdfundingsactie!

http://www.steunleiden.nl/project/rapidemic


Alvast bedankt namens het iGEM team van de Universiteit Leiden